Cele mai recente date statistice referitoare la angajarea strainilor in Romania confirma faptul ca muncitorii straini asiatici se afla in topul muncitorilor straini care lucreaza in Romania. Astfel, daca facem abstractie de muncitorii proveniti din tara vecina Republica Moldova, podiumul este format in acest moment de muncitorii asiatici : muncitori din Turcia, muncitorii din Vietnam si cei din Nepal.

Nu este o surpriza, poate, ca cei mai multi lucratori straini care lucreaza in Romania sunt muncitori in constructii si muncitori pe santier, domenii care inregistreaza un deficit masiv de forta de munca, urmați de cei angajati in restaurante si  transportul de marfuri. In HoReCa, de pilda, reluarea activitatii restaurantelor a determinat o crestere semnificativa a nevoii de personal.

Este important de retinut faptul ca inceputul anului 2021 a inregistrat noi cereri de plasare de personal pentru domeniul HoReCa, solicitari care vizeaza recrutarea strainilor din Nepal si Sri Lanka, in special pentru segmentul de muncitori necalificati.

De asemenea, la finalul lunii februarie, autoritatile din Bangladesh au anuntat ca Romania va recruta in acest an un numar de 2.000 de muncitori din Bangladesh, ca urmare a deficitului de ocupare a locurilor de munca din tara noastra.

In acelasi timp, numarul de contracte de munca active ale strainilor a crescut in ultimul an, in pofida pandemiei si a restrictiilor aflate in vigoare si depaseste in acest moment 57.000 de contracte de munca active.

Patronii romani din domeniul constructiilor sunt cat se poate de multumiti de muncitorii straini angajati. Acestia afirma ca sunt seriosi, lucreaza bine si vor ajuta la darea in folosinta cat mai repede a lucrarilor de infrastructura.

Spre deosebire de angajatii romani, turcii au alte moduri de a se relaxa in pauze sau dupa program. De exemplu, supervizorii de pe santiere au constatat ca in jurul santierului nu au gasit nici macar o cutie de bere in ultimele luni, aceasta si datorita faptului ca muncitorii turci, de exemplu, nu obisnuiesc sa consume alcool.

Piata fortei de munca din Asia este una extrem de promitatoare. Asiaticii sunt, de cele mai multe ori, persoane echilibrate si muncitoare, ce isi doresc un loc de munca stabil si siguranta zilei de maine. Muncitorii in agricultura, muncitorii in constructii, muncitorii pe santier, in domeniul HoReCa, sau cei din sectorul de productie veniti din Asia sunt din ce in ce mai apreciati de companiile din tara noastra.

Muncitorii straini asiatici sunt harnici, rapizi, disciplinati si responsabili si sunt dornici sa aplice pentru munca in strainatate. Prin incheierea unor contracte de munca cu durata multianuala, veti asigura stabilitatea resursei umane in compania dumneavoastra. O data rezolvata aceasta problema, compania va avea o baza solida pentru implementarea masurilor de planificare si dezvoltare.

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare de forta de munca care va ajuta, in mod profesionist, pentru rezolvarea necesitatilor companiei dumnevoastra in domeniul resurselor umane. Va putem sprijini in mod concret pentru recrutarea si plasarea muncitorilor straini din spatiul non-UE de care aveti nevoie pentru afacerea dumneavoastra.