In conditiile deficitului de forta de munca din tara noastra, tot mai multi patroni romani au apelat la muncitori proveniti de pe continentul asiatic.

Lucratori originari din tari precum Vietnam, Nepal, Sri Lanka sau Pakistan, angajati in Romania in diverse domenii de activitate precum constructii, turism sau agricultura, sunt apreciati in mod pozitiv de angajatorii lor romani si sunt calificați de acestia ca fiind mai productivi, cu mai „puține pretenții” și chiar mai harnici decat muncitorii romani.

Referitor la productivitatea si atitudinea fata de munca a lucratorilor asiatici, domnul Felix Patrascanu, fondatorul FAN Courier, a subliniat recent in cadrul unei emisiuni la postul TV Digi24, faptul ca muncitorii asiatici “stiu ca trebuie sa munceasca acele 8 ore”. Antreprenorul a adaugat faptul  ca multi dintre prietenii sai antreprenori care au adus forta de munca din Asia au ajuns la concluzia ca muncitorii asiatici sunt mult mai productivi, ca urmare a faptului ca civilizatia asiatica are o abordare diferita a conceptului de munca.

Mai mult, antreprenorul a declarat ca intentioneaza sa contracteze muncitori asiatici pentru propria sa afacere, tinand cont de faptul ca rata de fluctuatie a personalului in domeniul activitatii de curierat este foarte ridicata, atingand un procent de 30-40% in acest moment.

Aceeasi parere pozitiva despre lucratorii asiatici o intalnim si la antreprenorii din domeniul constructiilor. Marile firme din acest sector prefera muncitorii asiatici in locul romanilor, pe motiv ca acestia sunt mai „ascultători” şi harnici dar si mai “constiinciosi”. Astfel, domnul Irinel Tofan, directorul general al societatii Conest S.A., cu sediul in municipiul Iasi, care activeaza in sectorul constructiilor, a mentionat ca spre deosebire de muncitorii romani care obisnuiesc sa solicite frecvent zile libere pentru diverse probleme de natura personala, muncitorii asiatici reprezinta o prezenta stabila la locul de munca si dau dovada de productivitate crescuta.

Confruntandu-se cu o criza a fortei de munca, Romania va fi nevoita sa deschida tot mai mult piata muncii pentru lucratorii din strainatate, fapt semnalat in repetate randuri de mediul antreprenorial si sustinut si de Guvernul Romaniei, care printr-o Hotarare de Guvern recenta a decis suplimentarea contingentului de muncitori straini nou-admisi pe piata muncii din Romania cu inca 10.000 de persoane, ajungandu-se astfel la cifra totala de 30.000 de muncitori straini nou-admisi pe piata muncii din Romania pentru acest an. Acest numar ar reprezenta aproximativ 0,46% din numarul persoanelor salariate din Romania, care, in primul trimestru al anului 2019, era de 6,48 milioane, conform Institutului National de Statistica.

Specialistii in resurse umane afirma insa ca numarul strainilor veniti sa lucreze in Romania este in continuare unul mic in raport de nevoile curente de forta de munca din tara noastra. Este demn de mentionat si faptul ca in primele cinci luni ale acestui an, angajatorii romani au declarat in mod repetat ca neocupate peste 64.000 de locuri de munca, potrivit Agentiei Nationale Pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Working Market Agency ofera intermedierea angajarii in Romania, in toate domeniile, pentru personalul din afara Romaniei, fiind vizati inclusiv lucratorii asiatici, asigurand totodata si asistenta juridica prin avocati specializati pe toata perioada procesului de recrutare de personal.