Dincolo de situatia demografica din tara noastra care este ingrijoratoare prin prisma scaderii constante a populatiei si implicit a fortei de munca disponibile, un alt motiv de ingrijorare al angajatorilor romani il reprezinta faptul ca o parte din populatia din Romania aflata la varsta activa nu este efectiv interesata de ocuparea locurilor de munca.

Cele mai recente statistici legate de numărul record de locuri de muncă vacante disponibile pe piața din România arata situatia efectiva si reala din acest moment. Este o situație îngrijorătoare și tristă, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) tocmai a publicat niște statistici suplimentare despre această situație.

Astfel, nu mai puțin de 22.058 de locuri de muncă erau neocupate la inceputul acestei luni în România. Cele mai multe locuri de muncă aflate în evidenţele ANOFM sunt oferite pentru poziţiile de muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.517 locuri de muncă); lucrător comercial (1.254 locuri de muncă) si muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (869).

Alte domenii de activitate unde se remarca un numar mare de locuri de munca vacante se refera la manipulant mărfuri (711); agent de vânzări (665); agent de securitate (646); asistent personal al persoanei cu handicap grav (546); muncitor necalificat în industria confecţiilor (482); operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături (398); şofer autocamion/maşină de mare tonaj (396).

Este important de observat faptul ca nu mai puțin de 5.777 de locuri de muncă sunt dedicate persoanelor cu studii profesionale (operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; lăcătuş mecanic; sudor; şofer autocamion/maşină de mare tonaj; operator la maşini-unelte semiautomate şi automate.

Rezolvarea situatiei legate de lipsa de interes a romanilor pentru locurile de munca vacante se gaseste in angajarea strainilor din Asia. Recrutarea si plasarea muncitorilor straini asiatici este o solutie implementata cu succes in Romania de peste un deceniu si, in conditiile actuale, este probabil unicul remediu pentru piata muncii din Romania.

Asia este un izvor nesecat de forta de munca calificata, semicalificata si necalificata. Muncitori in constructii, muncitori pe santier, muncitori in agricultura, muncitori in zona industriala sau in sectorul domestic, sunt doar cateva exemple de pozitii de angajare care pot fi ocupate cu succes de muncitorii asiatici.

In Romania, salariul minim pentru cetateni straini este la acelasi nivel cu salariul minim pentru cetateni romani. De obicei, muncitorii straini asiatici vin pentru contracte de minim doi ani care pot fi prelungite. In baza avizului de munca obtinut, muncitorii straini au dreptul sa lucreze doar in cadrul companiei angajatoare inscrisa in avizul de munca, implicit gradul de retentie in cadrul companiei al muncitorilor straini este mai ridicat decat in cazul muncitorilor romani.

Cu o prezenta continua pe piata romaneasca de recrutare, agentia de recrutare de forta de munca Working Market Agency ofera angajatorilor din Romania solutii de personal calificat, semicalificat si necalificat din tarile asiatice. Datorita serviciilor noastre de recrutare profesionale si sigure, suntem considerati a fi alegerea cea mai potrivita pentru nevoile de personal ale clientilor nostri.