Toate statisticile indica faptul ca antreprenorii şi patronii romani au decis sa ofere din ce in ce mai multe locuri de munca pentru strainii proveniti din tarile asiatice – nepalezi, vietnamezi, srilankezi, indieni.

De altfel, cererea de muncitori straini pe piata muncii din Romania este in continua crestere, astfel ca in anul 2019 cota de muncitori straini aprobata de Guvernul Romaniei a ajuns la 30.000 (plecand initial de la 20.000 si ulterior crescand cu inca 10.000), iar pentru anul curent 2020 cota aprobata de Guvern la inceputul anului este tot de 30.000 muncitori, existand loc pentru o suplimentare a acestei cifre in cursul acestui an, in functie de evolutia economiei.

Ofertele de locuri de munca pentru straini sunt din ce in ce mai numeroase si variate, iar patronii romani aleg sa angajeze straini, cum ar fi muncitorii straini din Nepal, pentru foarte multe domenii de activitate. Astfel, lucratorii nepalezi sunt potriviti ca muncitori in sectorul HoReCa, FMCG, muncitori in constructii, muncitori pentru sectorul de productie, muncitori in agricultura, personal pentru curatenie, muncitori pentru industria auto si multe alte domenii.

Un antreprenor timisorean, cu afaceri de succes in domeniul industriei panificatiei, a precizat recent pentru o publicatie de interes national faptul ca mult timp a cautat sa angajeze romani, insa s-a reorientat catre recrutarea muncitorilor straini din Nepal dupa ce a constatat ca angajarea strainilor este cea mai buna solutie pentru afacerea sa.

Alti proprietari romani de afaceri au apreciat faptul ca muncitorii nepalezi vin si muncesc foarte mult, fiind seriosi, respectuosi si de incredere.

Muncitorii nepalezi vin sa lucreze in Romania cu contracte cu o durata de minim doi ani si raman sa munceasca, astfel incat rata de retentie a personalului nepalez este foarte buna. In al doilea rand, costurile lunare cu angajatul nepalez sunt cunoscute de la bun inceput de catre angajator, acestea ramanand relativ constante. Salariul minim pentru muncitorii straini este in prezent acelasi cu salariul minim pentru cetatenii romani.

In cazul angajarii muncitorilor romani, acestia au contracte pe durata nedeterminata si pot decide oricand sa plece, intrucat nimeni nu le poate interzice acest lucru. Inlocuirea frecventa a personalului presupune insa costuri substantiale pentru angajator. Mai mult decat atat, muncitorii romani, mai ales cei tineri, solicita frecvent cresteri salariale, care nu intotdeauna ar tine cont de realitatea dictata de piata sau de posibilitatile concrete ale companiei angajatoare.

In consecinta, antreprenorii romani au explicat de ce prefera recrutarea si angajarea strainilor din Nepal, aratand ca, in acest scenariu, costurile angajatorului roman cu forta de munca din strainatate sunt, per ansamblu, mai mici si in plus angajatorul are garantia stabilitatii personalului angajat dar si predictibilitatea necesara pentru construirea si implementarea unei strategii de business pe termen mediu si lung.

Working Market Agency este agentia de recrutare de forta de munca din strainatate care va ofera servicii atent personalizate de recrutare si plasare a personalului strain din Nepal cu diferite grade de calificare, pornind de la personal necalificat catre semicalificat, calificat si profesionist.

Va recomandam angajarea personalului din Nepal pentru mentinerea si dezvoltarea afacerii Dumneavoastra in domenii de activitate diverse precum sectorul HoReCA, FMCG, constructii, servicii de igiena si curatenie, agricultura, productie sau industria auto.