Guvernul recent demis a emis o propunere de Hotarare de Guvern prin care mentioneaza ca pentru anul 2020 contingentul pentru angajarea muncitorilor straini va fi de 30.000 de lucratori.

Piata fortei de munca din Romania se confrunta cu o criza acuta de personal in conditiile in care aproximativ 4 milioane de romani au ales sa migreze catre alte state. Deficitul de muncitori se regaseste in deosebi in domeniul constructiilor si al ospitalitatii.

La sfarsitul fiecarui an, Guvernul stabileste pentru anul urmator un contingent al lucratorilor straini din afara Uniunii Europene si din Spatiul Economic European care pot lucra in Romania. Proiectul de Hotarare al Guvernului demis prevede un contingent de 30.000 de lucratori straini pentru anul 2020. Un numar insuficient ar spune patronatele din turism care sustin ca este necesar a se angaja un numar de 50.000 de muncitori in domeniu, pe care nu-i gasesc pe piata locala.

warehousing. Forklift driver stacking pallets with cement packs by stacker loader

Daca proiectul de Hotarare al Guvernului demis va fi aprobat de noul Guvern, 30.000 de muncitori straini ar putea fi angajati in Romania in 2020. La propunerea Ministerului Muncii, in fiecare an este aprobat prin Hotarare de Guvern un contingent de lucratori extracomunitari care vor putea fi angajati.

Guvernul demis a argumentat decizia de a angaja 30.000 de lucratori extracomunitari in anul 2020, prin faptul ca angajatorii romani au declarat in anul 2019 la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca un numar de 97.000 de locuri de munca vacante, care nu au putut fi ocupate de muncitori romani.

In plus, numarul avizelor de munca pentru angajare/detasare a muncitorilor straini s-a dublat in 2019 fata de 2018 conform informatiilor publicate de Inspectoratul Roman pentru Imigrari. A crescut si numarul agentiilor de recrutare si plasare de personal strain, care vin in sprijinul angajatorilor romani pentru a suplini lipsa de personal strain.

Agentia de recrutare si plasare de personal strain, Working Market Agency se afla pe piata din Romania de cativa ani si a recrutat, respectiv plasat pana acum sute de lucratori in toate domeniile de activitate. Lucratorii recrutati sunt din Pakistan, Nepal, India sau Vietnam. Exista solicitari numeroase si pentru muncitorii din Turcia pentru domeniile HoReCa, constructii si agricultura.