Organizata in ziua de vineri, 18 octombrie, in incinta campusului Universitatii “Ovidius” din Constanta, Bursa Locurilor de Munca Pentru Absolventi nu a reusit sa indeplineasca asteptarile agentilor economici participanti la acest eveniment.

In pofida faptului ca pentru editia din acest an organizatorii au pus la dispozitia tinerilor absolventi dar si a altor constanteni doritori de a ocupa un loc de munca un numar de peste 800 de posturi, din care 63 posturi destinate persoanelor cu studii superioare, cei interesati de aceste locuri de munca au fost intr-un numar neasteptat de mic.

Ca si in anii anteriori, angajatorii s-au prezentat cu o oferta nu doar generoasa dar si diversificata, oferind numeroase locuri de munca pentru sudori, mecanici, consilieri vânzări, brutari, cofetari, manipulanţi mărfuri, tubulatori navali, ingineri nave, secretare. De asemenea, alti agenti economici participanti au oferit posturi pentru menajere, muncitori necalificaţi, chimişti, asistenți manager, agenţi intervenție, economişti, educatori.

Slaba participare a publicului constantean a fost confirmata si de statistica prezentata de purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Constanta, doamna Adelina Vlad, care a mentionat ca la finalul evenimentului, doar 15 persoane fusesera angajate pe loc, din care cinci cu studii superioare, dintr-un total de numai 350 de participanţi.

Maid woman with tools. House cleaning service concept.

Astfel, Santierul Naval Constanta, unul dintre angajatorii locali de traditie din judetul Constanta, a adus anul acesta 103 joburi la Bursa Locurilor de Munca. Conform declaratiilor directorului de resurse umane al companiei, doamna Violeta Putinei, au existat nenumarate incercari de atragere a tinerilor absolventi carora li s-a oferit nu numai un loc de munca in cadrul companiei dar si un mentorat adecvat si perspective reale pentru dezvoltarea carierei. Cu toate acestea, putinii tineri care s-au angajat au ales sa plece dupa doar doua-trei luni de la angajare. Prin urmare, sustine doamna Violeta Putinei, pentru a putea implementa un program de fabricatie bun si coerent, compania va apela in continuare la forta de munca din afara tarii, neputandu-se baza numai pe forta de munca din Romania.

 

In egala masura s-au aratat dezamagiti de lipsa de interes fata de locurile de munca oferite si reprezentantii firmei de paza „Securitas Services”, societate care recruteaza agenti de paza pentru activitatea din mall-uri. Acestia au precizat ca bursa locurilor de munca de anul acesta este o dezamagire totala, situatie intalnita si la editiile anterioare.

 

Concluzia ar fi aceea ca in special tinerii absolventi romani nu manifesta interes pentru piata muncii, cu toate ca angajatorii s-au aratat deschisi sa ii accepte chiar si fara pregatirea necesara, aceasta situatie producand o reala ingrijorare in privinta angajatorilor romani care se confrunta cu problema apasatoare a lipsei de personal.

 

Astfel, o solutie viabila pentru angajatori, identificata chiar de catre acestia, o reprezinta aducerea de forta de munca din afara tarii pentru completarea lipsei de personal cu care acestia se confrunta in mod cronic in ultimii ani.

 

Intelegand pe deplin situatia curenta a pietei muncii din Romania, Working Market Agency continua sa fie alaturi de agentii economici din tara noastra asigurand intermedierea aducerii fortei de munca din strainatate pentru completarea necesarului de angajati din cadrul companiilor.