Masurile restrictive adoptate de Guvernul Romaniei in contextul crizei sanitare actuale au afectat puternic anumite domenii ale economiei precum turismul si sectorul HoReCa, dar si alte sectoare de activitate. Astfel, s-au inregistrat reduceri sau chiar sistari de activitate in domenii in care multe locuri de munca sunt ocupate de muncitori straini. Cu toate acestea, muncitorii din strainatate trebuie sa stie ca, in functie de situatie, pot beneficia de masuri de protectie sociala, inclusiv sa primeasca somaj tehnic.

Conform precizarilor oferite de domnul Gabriel Plesa, director general al societatii Global Mobility, companie de consultanta si mobilitate internationala, multe companii romanesti in care sunt angajati muncitori vietnamezi, muncitori indieni, muncitori nepalezi, muncitori sri-lankezi sau muncitori din Bangladesh sau Turcia, au reusit sa acceseze somajul tehnic subventionat de stat inclusiv pentru respectivii angajati straini.

Pe de alta parte, Inspectoratul General pentru Imigrari duce o campanie constanta de informare atat a angajatorilor, cat si a angajatilor straini cu privire la drepturile si obligatiile ambelor parti, precum si la conditiile de sedere legala in Romania a muncitorilor in anumite perioade de suspendare a contractelor individuale de munca.

In acest sens, trebuie mentionat faptul ca, in cazul muncii in strainatate, muncitorii straini din Romania, atat cei din statele UE cat si cei proveniti din spatiul non-UE, au obligatii si beneficiaza de drepturile stabilite prin Codul Muncii. Cetatenii straini angajati, care detin un permis valabil de sedere temporara, pot beneficia de somajul indemnizat, in aceleasi conditii cu cetatenii romani, daca indeplinesc conditiile stabilite pentru obtinerea indemnizației de somaj (indeplinesc conditia de stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 luni).

De asemenea, membri de familie ai cetatenilor straini, in cazul in care detin un drept de sedere legala pe teritoriul Romaniei, beneficiaza de servicii de asistenta sociala in aceleași conditii cu cetatenii romani (de exemplu alocatia de stat pentru copii sau bursele scolare).

In cazul suspendarii activitatii companiei, cetatenii straini au dreptul la șomajul tehnic reglementat prin Codul Muncii si in condițiile stabilite prin Ordonanta de Urgenta a  Guvernului cu nr. 32/2020, fara a le fi afectat dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei.

Din perspectiva legislatiei in domeniul imigratiei, in situatia incetarii contractelor de munca in baza oricarui temei legal prevazut de Codul Muncii, angajatii straini isi pastrează dreptul de sedere pentru o perioada de 90 de zile, pentru identificarea unui nou angajator. In aceeași masura, angajatii straini isi pastreaza dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei pe toata perioada in care beneficiaza de indemnizatia de somaj.

Astfel, exista atat cadrul legal cat si sprijinul concret al autoritatilor din tara noastra pentru ca, in contextul actual, muncitorii straini din Romania sa isi continue activitatea si, dupa caz, sa beneficieze la randul lor de masurile de protectie sociala si de alte drepturi privind sederea pe teritoriul Romaniei.

Agentia de recrutare forta de munca din strainatate Working Market Agency ofera angajatorilor din diferite domenii de activitate servicii complete de recrutare si plasare personal strain din tarile non UE. Pentru acoperirea nevoilor actuale sau a celor viitoare legate de recrutarea fortei de munca din strainatate, compania noastra va este aproape cu cele mai eficiente solutii.