Un subiect de interes atat pentru angajatori dar si pentru muncitorii straini asiatici din Romania il reprezinta modul de adaptare al muncitorilor straini la conditiile de viata si de lucru din Romania. In acest an, pe teritoriul Romaniei sunt oficial inregistrati peste 25.000 muncitori straini din spatiul extracomunitar, iar cei mai multi dintre acestia provin din tarile asiatice precum Vietnam, Nepal, Sri Lanka, India, Pakistan, Bangladesh sau Turcia.

Astfel, muncitorii straini asiatici sunt foarte interesati de munca in strainatate si de ofertele de locuri de munca din tara noastra.  Firmele de recrutare din strainatate au in vedere diferentele specifice date de originea muncitorilor straini pe care ii aduc in tara, iar la randul lor multi dintre angajatorii romani s-au familiarizat deja cu particularitatile muncitorilor asiatici.

Referitor la obiceiurile culinare ale muncitorilor asiatici, multi romani cred ca toti asiaticii mananca orice tip de carne, fara a avea vreo restrictie alimentara. In realitate, pentru un muncitor din Nepal, alimentatia este bazata in primul rand pe legume. Si putini stiu ca multi asiatici sunt musulmani. Pe de alta parte, hindusii din Nepal sau India nu mananca carne de vaca, considerata animal sfant si de multe ori sunt vegetarieni. In plus, respectarea celor trei mese zilnice este si ea foarte importanta pentru nepalezi.

Diversitatea religioasa in Asia constituie regula pentru cele mai multe tari din regiune. Fie ca vorbim de religia musulmana, budista, taoista sau crestina, recrutarea si plasarea muncitorilor straini din Romania presupune intelegerea faptului ca muncitorii straini asiatici sunt inzestrati cu un grad mult mai mare de toleranta, empatie si acceptare a noului. Acesti muncitori se adapteaza usor in Romania si se integreaza usor, daca exista reciprocitate.

In ceea ce priveste limba pe care o vorbesc sau inteleg muncitorii straini asiatici pentru comunicarea la locul de munca din Romania, multi dintre acestia vorbesc engleza cel putin la nivel mediu. In state precum India sau Bangladesh, foste colonii britanice, limba engleza este raspandita. In Nepal exista ceea ce se numeste Nepali English, o limba care alaturi de alte peste 120 de limbi si dialecte este folosita de catre unii dintre nepalezi.

Vestea buna este aceea ca, fiind obisnuiti cu multe dialecte, dar si cu invatarea limbilor straine in tarile lor de origine, muncitorii din Asia ajung sa invete relativ repede limba romana, doborand astfel barierele lingvistice si de comunicare. In acest sens, angajarea strainilor din Asia nu trebuie sa genereze ingrijorare referitor la comunicare si intelegere, deoarece exista foarte multe solutii pentru o comunicare eficienta.

Agentia de recrutare si plasare de forta de munca Working Market Agency recomanda cu incredere angajarea strainilor din Asia. In acest sens, experienta noastra ne-a dovedit faptul ca minime eforturi de intelegere a unor detalii privind cultura, obiceiurile si religia muncitorilor asiatici vor fi foarte mult apreciate de acestia si vor facilita adaptarea lor in Romania, iar compania angajatoare va beneficia astfel pe termen lung de o forta de munca eficienta, cu randament si productivitate crescute.

Cu o prezenta activa si neintrerupta pe piata serviciilor de recrutare a personalului din tarile non UE pentru piata muncii din tara noastra, compania Working Market Agency recruteaza si plaseaza muncitori din Nepal, India, Sri Lanka, Bangladesh, Turcia, Vietnam sau Pakistan in diverse domenii de activitate precum: HoReCa, constructii, productie, agricultura, IT, asistenta domestica si ingrijire sau industria auto.